4 juli 2023

Voorjaarsnota

In de raadsvergadering van 29 juni 2023 stond de voorjaarsnota op de agenda. Fractievoorzitster Willie Oort schreef hierover het volgende:

“Zoals elk jaar wordt de Voorjaarsnota door de gemeenteraad behandeld. Een nota die alvast een doorkijkje geeft voor het komende begrotingsjaar 2023. De financiële positie van onze gemeente is gezond; 2024 en 2025 laat een sluitende begroting zien. De voorgenomen plannen kunnen uitgevoerd worden! Of het Rijk de tekorten in 2025 en 2026 zal repareren wordt de komende maand duidelijk.

Gezonde inclusieve gemeente
De Partij van de Arbeid is erg blij met het voorstel om de Brede Welvaart doelstellingen te verdiepen in het gemeentelijke beleid. Voor de duidelijkheid: Brede Welvaart gaat niet alleen over economische groei maar ook over een goede kwaliteit van leven op veel gebieden: gezondheid, goed onderwijs, werk, betaalbare woningen, armoedebestrijding, gelijke kansen en een gezonde duurzame leefomgeving. Onze fractie wil hierin investeren, voor onze huidige en toekomstige inwoners en met respect voor de aarde.

Goed onderwijs in een passend gebouw
We investeren komende jaren in een Integraal Kind Centrum in Gendringen en Silvolde. Een opvang voor kinderen van nul tot dertien jaar. Alles onder één dak. De ontwikkeling van een kind staat centraal. Adequate en duurzame huisvesting is daarbij noodzakelijk.

Veilige gemeente
Onze gemeente kent een verouderd (2012) Verkeers- en Vervoersplan. Onze fractie wil in het nieuw vast te stellen plan aandacht en maatregelen om het vrachtverkeer dat niet in de kern hoeft te zijn, te ontmoedigen.

Een duurzame gemeente
Als we onze gemeente veilig, leefbaar en aantrekkelijk willen houden voor toekomstige bewoners moeten we en willen we werken aan een klimaatbestendige gemeente. We weten dat klimaatverandering snel gaat en dat er onzekerheden zijn. Daarvoor werken we met andere gemeenten, Provincie en Rijk intensief samen om beleid en financiën op elkaar af te stemmen. De PvdA wil sterk inzetten op o.a. klimaat bewust bouwen, meer groen en minder verharding. Maar ook regenwater beter vasthouden, schone watergangen en meer biodiversiteit. En als eigenaar van gebouwen en het openbare gebied kan de gemeente het goede voorbeeld geven. Goed voorbeeld doet goed volgen.”

Tijdens de raadsvergadering op 29 juni heeft de fractie van de PvdA Oude IJsselstreek, samen met D66, een motie ingediend waarbij nogmaals de verkeersveiligheid kruispunt Oude IJsselweg/N317 is benoemd en er wederom aandacht wordt gevraagd voor de gevaarlijke situatie.

De motie vraagt om alles op alles te blijven zetten om de provincie te overtuigen van de noodzaak van afdoende maatregelen op redelijke termijn, en met de provincie te onderzoeken of er in 2025 geen tijdelijke maar definitieve maatregelen getroffen kunnen worden. Na het indienen werd de motie raadbreed gesteund. Daarmee hebben we het college / de wethouder een gedegen opdracht meegegeven in de richting van de provincie.

Bekijk de raadsvergadering terug via deze link.